2017. február 3., péntek

Hol tartunk most?

4 és fél év.

Ennyi idő telt el azóta, hogy nem írtam ide.

Hogy mi történt azóta? Vélemény és ítélkezés azóta is van :)

Nem biztos,hogy annyi karaktert elbírna a háló, amennyibe bele lehetne sűríteni ennyi időt, ennyi élményt, ennyi történést.
Hamis álmok repültek ki az ablakon. Jöttek a szürke dolgos hétköznapok és nyilván munkával töltött hétvégék is. Mondhatni karrierépítés, ami szép. Nem diplomás, nem fennkölt, de a megélhetéshez elég.
Jött a szerelem. És a közös életépítés. De rólam ennyi elég is :)

De mi lett a világgal? Hova tart most?

Az emberek poénból megalázzák egymást. Nem is poénból. Inkább feszültséglevezetés a cél. A lényeg: velem szemét volt a főnököm, szar napom van, ezért én szemét leszek veled. Ezt nap mint nap van alkalmam tapasztalni, mivel embereket etetek hivatásszerűen. Én kedvesen megkérdezem,hogy mivel szolgálhatok. Kérdezek (sokat,hogy az étele minél inkább testre szabott legyen), őt ez fárasztja, és igyekszik legalább a stílusával éreztetni, hogy mennyire terhelem. Van amikor ezt szavakkal is alátámasztja. Szerencsére a tapasztaltabbak (mint én is), már lehúztak pár évet vendéglátózás-szerű munkakörben, azok ezt el tudják engedni, és nem nyomasztja őket a nap végén, hogy egy két ember arra játszik, hogy lehetőleg szarul érezze magát azért,mert nem diplomásként kuncsorog munkáért.

Ezek a felnőttek. Ezek után mit lehet mondani a gyerekekről vagy a tinédzserekről? Ezt látják. Az a legfontosabb,hogy legyen menő ruha, legyen menő Jaj-fón, legyenek menő bulik...a srácok melegnek néznek ki, a lányok kiélt prostiknak. Az a cél, hogy 15 évesen már megszabaduljon a szűzességétől, és mire elérik a 18 éves "dicsőség teljes felnőtt kort", addigra már a Magyarországon kapható alkoholok legalább 3/4-étől volt annyira csatak mocsok undormány részeg, hogy magáról nem tudott, csak képekről és videókról tájékozódik róla,hogy mekkora buli volt, vagy éppen Dr. Zacher Gábor ébreszti kedvesen a toxikológián (csak szigorúan zárójelben: Dr. Zacher Gábor már nem praktizál a toxikológián, így srácok nem kéne gyúrni egy ilyen varázstalálkára).

Mi ez? Miért van ez? Őket miért nem fegyelmezik vasmarkú szülők? Most nem arról van szó, hogy engem szíjjal vertek és megvontak tőlem minden földi jót. De ilyenkor érzem öregnek magam, Annak idején más idők jártak. Igenis volt takarodó. Időre haza kellett érni. Amikor már volt mobil,akkor szólni,hogy merre járok, kivel vagyok. Pedig akkor korántsem volt ennyire borzasztó a közbiztonság mint mostanában. Nem mindig a legújabb kütyü volt a kezembe. Nem volt csúcs laptopom. Micsoda? Számítógépekből is még csak az alapabb modellek voltak vagyonokért. Nem volt mobilnet (csak menő betárcsázós...de rég hallottam azt a hangot). Nem lehetett mindig mindenkit minden napszakban elérni. És akkor még tudtunk beszélgetni. Ma mi van? Vannak minőségi videó-bloggerek, akik királyak. Persze nézik is őket a tinik. Vannak köztük olyanok, akik eltolnak pár ostoba faviccet, ez szállóigévé avanzsálódik, és így magukat egyből celebbé minősítik. Ők mondják meg a faszát meg a tutit. A gyerekek pedig? NEM KÉPESEK KOMMUNIKÁLNI. Facebook-on élnek, szeretnek, szakítanak, újra összejönnek. Világfájdalmat osztanak meg az ismerőseikkel, mert összenyomódott a "fullkep" meg beszakadt a műköröm,és a manikűrös nem tudja S.O.S. fogadni. Arról már ne is beszéljünk, hogy ezek mi pénzbe kerülnek.

Ha már pénz: ki finanszírozza a tinik menőségeit? Követelnek a gyerekek, és a szülők megadják nekik amit követelnek. A szülő szarrá dolgozza magát, majd törlesztőrészletbe veri magát,hogy a hülyegyereknek legyen csúcsmobilja és persze tudja is hívogatni a barátait feszt. De miért nem tudnak nemet mondani? Miért kell egy 15 éves lánynak hetente fodrász, meg persze műkörmös és kozmetikus, és minden héten shoppingolni a legújabb divat szerint? Miért? És annak idején miért nem kellett?

Persze...ha felesel egy gyerek, vagy valami rosszat csinál és lecseszed...nem lehet,mert jön az ombudsmannal meg beperel. Mi az, hogy a tanár lezörget a gyereknek egy makarenkói pofont, és lecsukják? Amikor nekem lekevert nekem egyet az egyik tanárom, és hazamentem panaszkodni,akkor otthon kaptam a következőt, mert nyilván jogos volt amit a tanártól kaptam. Nem annak adok most hangot, hogy üssük-verjük a büdös kölkét, de mikor lett több a jog mint a kötelesség? Mióta nincs tekintély az oktatásban? Bocsánat: miért nincs a felnőtteknek a gyerekekkel szembe tekintélyük sehol?

Az én válaszom az lenne, ha bárki megkérdezne, hogy baromira el vannak kényeztetve. Jöttek a pszichoblabla könyvek a modern gyereknevelésről...és hova jutott vele a világ? Fékezhetetlen tinik mindenütt...semmi tisztelet...A mi munkahelyünk a fiatal felnőttek megállója: érettségi után nem tudod mit csinálj,de kéne pénzt keresni amíg kitalálod. 8 éve tanítok be srácokat és csajokat dolgozni. Én úgy gondolom, hogy ha azt mondom, hogy "Kérlek mosogass el" vagy "Légyszíves söpörjél és mossál fel a konyhában", akkor az egy egyszerű feladat és nem kell túlmagyarázni. DE BASSZAMEG KELL. Jönnek a 20-25 közötti lányok, nézem ahogy próbálnak feltornázni egy marék morzsát egy szemeteslapátra...de úgy, hogy a takarítandó terület 2/3-a még retkes maradt...megkérdezem mi a gond, a válasz: engem királylánynak neveltek, életembe nem fogtam seprűt, felmosórongyot,de még porszívót se! Hát aztamindenit! Életképtelenek. És pont.

Hát itt tartunk. És akkor a sok politikai hülyeségbe és háborúskodásokba bele se menjünk.

Ébredj Magyarország! Tedd rendbe a fiatalságot,mert már így is eléggé pusztulatosan fos a helyzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése